Bankenes gjemmesteder

Banker i EU har rapportert land-for-land for første gang og tallene indikerer systematisk flytting av overskudd til skatteparadiser. EU har nå tatt ett steg nærmere en utvidelse av standarden til alle sektorer.

Kravet om Land-for-land-rapportering ble i fjor innført for banker i EU. Nå har de første tallene kommet og disse gir sterke indikasjoner på at bankene flytter overskudd til i stor skala:

- Alle de 26 undersøkte bankene har systematisk overrapportert overskudd i lavskatteland eller skatteparadis. Samtidig ser det ut til at overskuddet er underrapportert i land der de har store driftssentre.

- Over 100 millioner Euro ser ut til å ha blitt flyttet til andre land for å redusere skatt.

- Pengene ser spesielt ut til å havne i Irland, Luxembourg og Nederland. Disse landene peker seg dermed ut som bankenes skatteparadiser i Europa.

- Deutsche Bank kan ha flyttet hele 17,9 prosent av overskuddet og peker seg dermed ut som verstingen. Banken har sin høyeste fortjeneste per ansatt i Malta. Malta er kjent som et betydelig skatteparadis for tyske selskap.

Bankene blir nå spurt om å forklare funnene.

Denne nye rapporten er sannsynligvis den første som systematisk analyserer land-for-land-tall. Den er derfor spesielt nyttig for studenter, forskere og journalister som trenger tips til metodikk for å analysere kommende land-for-land-rapporter fra norske selskap, blant annet «unitary taxation risk assessment»-metoden. Norge innførte i 2015 land-for-land-rapportering for selskaper innen utvinnings- og skogsindustrien.

På politisk hold har innføring av land-for-land for alle sektorer kommet ett steg nærmere. EU-parlamentet stemte i juli for land-for-land som en del av «Shareholders directive», med 556 stemmer mot 67. For at dette skal bli et bindende EU-direktiv må imidlertid Kommisjonen, Rådet og Parlamentet bli enige. Denne prosessen er ventet å starte i midten av oktober, og skal tidligst avsluttes i begynnelsen av 2016.

Analysen er foretatt av Tax Research UK på oppdrag fra De Grønne i EU-parlamentet.

Les mer

European Banks’ Country-by‐Country Reporting. A review of CRD IV data (Tax Research UK)

Pressemelding fra EU-parlamentet om land-for-land-voteringen i juli. Tidligere hadde Legal Affairs (JURI) Committee i EU-parlamentet stemt for dette (7. mai)

Om Norges innføring av land-for-land-rapportering

Av Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder

Foto: Juliana da Costa José. Tillatelse gitt under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. Hentet fra Wikimedia Commons.